Tartózkodás és letelepedés


Németországban a szezonális (néhány hónapos) tartózkodásra és a letelepedésre irányuló ügyintézés között nincs jelentős különbség. A német törvények megkövetelik, hogy aki nem üdülés, egészségügyi kezelés vagy látogatás céljával 3 hétnél tovább tartózkodik az országban, az a szállása/lakhelye szerinti illetékes önkormányzatnál (Bürgeramt/Bürgerbüro/Einwohnermeldeamt) jelentkezzen be az érvényes személyi okmányával és a bérleti szerződésével.


A lakcímbejelentést követően levélben kapja meg a következőket:


  • Személyi azonosító szám (Personaidentifikationsnummer), amit érdemes megőrizni, mert a későbbiekben több helyen kérhetik.
  • Kitöltendő nyomtatvány az adóhivataltól – abban az esetben, ha a munkaadó az adóhivatalhoz való bejelentést nem intézi el.
  • Levél és nyomtatvány a GEZ-től (állami rádió- és tévétársaság), amit vissza kell küldeni, mert ez alapján kerül meghatározásra a havonta fizetendő rádió- és tévédíj.

Németország munka szempontjából ideális célállomás a külföldi munkát vállalni kívánók számára. A további teendőkről honlapunkon bővebben olvashatnak a német munkák iránt érdeklődők.


A KLEINHAUS cégcsoport alkalmazottainak felajánljuk, hogy az általunk biztosított szálláson lakjanak mindaddig, amíg cégünk munkatársaiként dolgoznak. Ügyintézőink segítenek minden hivatali ügyintézésben, és tájékoztatást adnak a munkavállalókat érintő teendőkről.