Gépjárművek


Aki ideiglenesen költözik Németországba, és megszakításokkal tartózkodik ott, mert a családja Magyarországon maradt, az 1 évig magyar rendszámmal használhatja a gépjárművét. Aki viszont életvitelszerűen tartózkodik Németországban, az a lehető legrövidebb időn belül köteles átjelenteni a gépjárművét, azaz egy németországi műszaki vizsgával (TÜV) be kell jelentenie a lakcíméhez tartozó hatóságoknál, valamint német forgalmi igazolványt és rendszámot kell igényelnie. Németországban – Magyarországgal ellentétben – nincs regisztrációs adó, így az átírásnak ilyen költsége sincs. Az átírás feltétele, hogy be kell jelenteni a gépjárművet egy németországi biztosítóhoz. Az átírást követően a gépjárműadó (KFZ-Steuer) megfizetése is Németországban válik esedékessé.

Gépjárművek munkahelyi használata

Aki Németországban a saját gépjárművét használja munkába járáshoz, vagy munkaidőben munkahelyi ügyek intézéséhez, annak költségeit a legtöbb munkaadó megegyezés szerint téríteni szokta. Általános megoldás és törvényben szabályozott módja ennek, hogy a dokumentáltan megtett kilométerek 0,30 euró/km összeggel (vagy megegyezés szerint) kerülnek elszámolásra.


A KLEINHAUS cégcsoport németországi munkát vállaló alkalmazottai közül többen is használják saját gépjárművüket a munkába járáshoz. Ők 0,30 eurót kapnak minden dokumentáltan megtett kilométerért, ami a következő havi fizetéssel kerül kifizetésre.

Aki nem szeretne, vagy nem tud saját gépjárművet használni, annak céges gépjárművet biztosítunk, ami minimális mértékben privát célokra is használható. Amennyiben a céges gépjárművet a dolgozó nagyobb privát utak megtételére használja, minden megtett kilométer után 0,30 eurót kell fizetnie a gépjármű fenntartójának (a munkaadónak). A céges gépjárműveket a dolgozók kötelesek tisztán és rendben tartani.