Nyelvismeret


A németországi munkát vállaló magyarok közül vannak, akik úgy gondolják, hogy a munkahelyen nyelvtudás nélkül is elboldogulnak, és a németül tudó kollégáikra, ismerőseikre támaszkodva szeretnének érvényesülni német nyelvterületen. Nekik rendkívül korlátozottak a lehetőségeik mind a beilleszkedést, mind az önállóságot illetően. A fizetésük sem emelkedik úgy, ahogy németül beszélő kollégáiké. Ha munkakört vagy munkahelyet váltanának, jellemzően nem kínálkoznak számukra lehetőségek, és hosszabb távon mindenképpen kénytelenek legalább alapszinten elsajátítani a nyelvet.

A legtöbb németországi város önkormányzata indít úgynevezett integrációs nyelvtanfolyamokat, amelyek ingyen vagy alacsony összegért látogathatók. Érdemes utánanézni az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeknek.


A KLEINHAUS GmbH alkalmazottainak egy része nyelvtudás nélkül kezdi meg nálunk a németországi munkát. A brigádokat és a projekteket igyekszünk úgy szervezni, hogy alkalmazottaink zökkenőmentesen tudjanak dolgozni, azonban mindenképpen előnynek tartjuk, ha munkavállalóink tanulnak és fejlődnek. A nyelvi fejlődést és az ezzel kialakuló önállóságot jobb projektekkel és magasabb bérekkel honoráljuk.