Szállás, lakhatás és ezek költsége

Aki Németországban készül külföldi munkát vállalni, jól teszi, ha előre tájékozódik a szálláslehetőségekről. Szerencsés esetben a leendő munkáltató megszervezi a lakhatást, de aki letelepedést is tervez, annak saját lakásról kell gondoskodnia. A bérlakások a nagyvárosokban és közvetlen környékükön a legdrágábbak.


Mire számíthat lakásbérléskor, aki németországi munka mellett dönt:

  • a német lakástulajdonosok gyakran bizalmatlanok a külföldi bérlőkkel, különösen ha azok nem beszélik a német nyelvet. Ilyen esetben érdemes ügyintéző vagy tolmács segítségét kérni.
  • a bérleti szerződés megkötésekor közvetítői díjat kell fizetni. Gyakori, hogy nemcsak az eladásra, hanem a kiadásra kínált lakásokat is közvetítőre bízza a tulajdonos.
  • lakásbérléskor legalább 2, de általában 3 havi bérleti díjat kell előre fizetni kaució gyanánt.
  • a bérleti szerződés megkötése után mindenképp be kell jelenteni az illetékes önkormányzatnál a lakcímváltozást, valamint be kell jelentkezni a közműszolgáltatókhoz (áram, víz, gáz, hulladékkezelő, stb.).

A KLEINHAUS cégcsoport alkalmazottai számára cégünk havi 250 euróért biztosít szállást. Nincs kaució, nincs rezsi, sem bonyolult ügyintézés. Ezt a lehetőséget szívesen biztosítjuk hosszú távon is.