Szakképesítések és bizonyítványok


Ha külföldi munka, akkor Németország – lássuk, mire van ehhez szükség! Aki Németországban szándékozik letelepedni, és a végzettsége szerinti szakmában szeretne elhelyezkedni, annak el kell ismertetnie a végzettségét igazoló dokumentumait. Ehhez egy hiteles fordításra lesz szüksége, amit az illetékes hatósághoz (ez szakmánként eltérő lehet) kell benyújtania. A különböző szakmák esetében ennek a menete és követelményei eltérő módon kerültek szabályozásra az EU országaiban. (bővebben itt).

Aki német oktatási intézményben szeretne tanulni, annak a bizonyítványait az intézmény követelményei szerint kell elfogadtatnia.


A KLEINHAUS cégcsoport a németországi munkát vállaló alkalmazottai esetében csak egyes munkakörökben tulajdonít jelentőséget a szakmai végzettségnek. Nálunk a jelentkező szakmai előélete a legfontosabb, és az, hogy az első hetekben kiderüljön, milyen módon tud helytállni a munkában. Ez alapján dől el, milyen feladatokat bízunk rá a továbbiakban, és milyen bérkategóriába soroljuk. Így akár az is megeshet, hogy egy ügyesebb és szorgalmasabb segédmunkás előnyösebb helyzetbe kerül, mint egy tapasztalt, ám nem megfelelően teljesítő, így kevésbé jó pozíciót megszerző szakember. A munkavállalók efféle megítélése és besorolása gyakori a németországi vállalatoknál.

Dokumentumokhoz akkor ragaszkodunk, ha a törvény előírja, hogy az adott munkakört csak meghatározott végzettséggel vagy vizsgával rendelkező személy töltheti be. Ilyen például a nehézgépkezelői és tehergépkocsi-vezetői munkakör.