Adók, járulékok, bérek és pótlékokBérek


Németországban a legtöbb szakmához, illetve munkakörhöz kapcsolódó bérezést tarifaszerződések szabályozzák, ezek alapján kerül meghatározásra a munkavállaló alapfizetése.

A német állásokkal foglalkozó KLEINHAUS cégcsoport alkalmazottainak zöme esetében a GaLaBau (Kert- és tájépítés) tarifái a mértékadóak, amelyek szerint a segédmunkások bére minimum bruttó 10,50 euróval, a szakembereké ennél magasabb órabérrel kerül elszámolásra. A havi kereset összegét további pótlékok, adók, járulékok mértéke befolyásolja.

Németországban az adórendszer összetettsége miatt a munkahelyeken nem a nettó, hanem szinte mindig a bruttó bér kerül meghatározásra és megnevezésre.


Pótlékok


Az alapbért számos pótlék növelheti, amelyek a bérrel együtt kerülnek kifizetésre: kiküldetési pótlék, ünnepnapokra fizetett pótlék, éjszakai pótlék, üzemanyag elszámolás, stb.

A KLEINHAUS cégcsoport alkalmazottai gyakran dolgoznak a bejelentett lakcímüktől távoli projekteken. Ilyen esetekben minden munkanap után 19,43 euró kiküldetési pótlékot (Außlöse) kapnak. Rendkívüli esetekben egyéb pótlékok (éjszakai, hétvégi, veszélyességi, stb.) is adódhatnak.


Jövedelemadó


Arra a kérdésre, hogy két ugyanolyan munkakörben, ugyanannyi fizetésért tevékenykedő embernek miért térhet el a bére, a különböző adózási osztályokba (Steuerklasse) való besorolás ad magyarázatot.


6 jövedelemadózási osztály létezik:

  • Steuerklasse 1: egyedülálló, elvált vagy özvegy munkavállalók, illetve azok, akiknek a házastársa tartósan az EU-n kívül él. Adómentesség: 945 euró/hó-ig
  • Steuerklasse 2: gyermeküket egyedül nevelő szülők, akiknek lakcímére más nincs bejelentve. Adómentesség: 1077 euró/hó-ig
  • Steuerklasse 3: olyan házasok, akiknél az egyik házastárs Németországban munkanélküli vagy az 5. adóosztályba van sorolva, illetve ahol a házastárs tartósan az EU másik országában él. Adómentesség: 1788 euró/hó-ig
  • Steuerklasse 4: együtt élő házastársak, ahol mindkét fél ebbe az adóosztályba van besorolva (választható a 4/4 kombináció) - Adómentesség: 945 euró/hó-ig
  • Steuerklasse 5: házasok, ahol a házastárs a 3. adóosztályba van besorolva. Adómentesség: 105 euró/hó-ig
  • Steuerklasse 6. Egyedülállók vagy több jövedelemforrással rendelkező házasok, akik az előző évből igazolható jövedelemmel nem rendelkeznek. Adómentesség: 0 euró/hó-ig.


Egészségbiztosítási járulék


Aki németországi munka mellett dönt, az állami AOK-nál is fizetheti az egészségügyi járulékot, de számos magán-egészségügyi pénztárhoz is bejelentkezhet. A befizetések és a bérből történő levonások minimálisan eltérőek lehetnek.

Fontos: aki Németországban munkanélkülivé válik, esetleg felmond a munkahelyén és hazaköltözik, kap egy levelet az egészségbiztosítótól, amelyben nyilatkoznia kell a jelenlegi státuszáról, ami alapján meghatározásra kerül a járulék mértéke. Aki elmulasztja ennek a kitöltését, azt az egészségpénztár automatikusan a legmagasabb járulékosztályba sorolja be, és a befizetendő összeg akár a havi 400-500 eurót is elérheti – és aki nem fizet, annak a tartozása hónapról hónapra nőhet, ami behajtásra is kerül.